Teknoloji İle Birlikte Zorlaşan Şeyler
Sanayi Devrimi, toplum hayatında çok önemli bir dönüm noktası oldu. Bu gelişmenin devamı niteliğindeki süreç de şüphesiz, teknolojinin gelişmesi ve kısa sürede çok ilerlemesi oldu. Teknoloji saymakla bitiremediğimiz faydaları ve işlerimizi kolaylaştırması ile hayatımızda azımsanmayacak bir yer edindi. Yani adeta hayatımızın bir parçası oldu.
Gelişen her durum, karşıtını da üretiyor. Bunlardan biri de elbette teknolojinin hayatımızı bir yandan kolaylaştırıp bir yandan zorlaştırması.
Yanlış Bilgiler Havada Uçuşuyor
Çağımızda teknoloji denilince aklımızda ilk gelen kavramlardan biri internettir. Milyarlarca insanın fikir alışverişinde bulunduğu bu ortam insan sayısı kadar bilginin de dolaşıma girmesine neden oluyor. Çoğu insanın da medya okuryazarlığından habersiz olduğunu düşünürsek insanların paylaşılan fikirlerin doğruluğunu sorgulamadan ve araştırmadan “kesin bilgi” olarak kabul etmesi kaçınılmaz bir hal alıyor. Yani internetin hayatımızı zorlaştırarak getirdiği unsurlardan biri bilgi kirliliğidir.
Suç Oranları Artıyor
Teknolojiyle birlikte artan suçlardan bazıları -belki de en önemlileri- intihal, siber zorbalık ve dolandırıcılık! Birbirinin aynısı olan içeriklerden, internet yoluyla insanların emeklerinin kopyala-yapıştır yöntemiyle makalelerde, tezlerde, haber sitelerinde kullanılmasını görmekten sıkılsak da ne yazık ki bunları yapmak kolaylaşıyor. Sitelerin gizlilik politikalarına ve çeşitli üyelik sözleşmeleri gibi intihali önleyici unsurlara rağmen bunun tamamen durdurulması çok zor bir hale geldi.
Teknolojiyle ilgili artan suçlardan biri de siber zorbalık. İnsanların sosyal medya üzerinden yersiz bir şekilde özellikle çocuklara ve kadınlara uyguladığı siber zorbalık suçu, caydırıcı yaptırımları olmazsa giderek yaygınlaşacak gibi görünüyor.
Dolandırıcılık da insanların sıkça karşılaşabildiği ve en dikkatli insanın bile başına gelebilen bir suçtur. İnternette farklı nedenlerden kaynaklanan güvenlik açıkları bu suçların yaygınlaşmasına neden oluyor.
Sadece İnsanlar Değil, Tüm Ekosistem Tehlike Altında Kalıyor
Teknolojik araçların ve teknolojiyle beraber gelişen faaliyetlerin verdiği zararlar yalnızca insanların sağlığını etkilemekle kalmıyor, hayvanların ve bitkilerin yaşam döngüsüne, koca bir ekosisteme de ciddi zararlar veriyor. Teknolojik aletlerin yaydığı radyasyonun insan sağlığına zararlı olması artık insanlara klişe gelen bir durum ancak zararlar bunlarla da sınırlı değil.
Hiroşima faciasını hatırlarsanız bu durumu daha iyi anlarsınız. Atom bombası hem insanların hayatına son vermiş hem de bölgedeki florayı öldürmüştür. Uzun yıllar boyunca bölgede tek bir ot bile bitmemiş, hiçbir canlı yaşayamamıştır. Çernobil patlaması da aynı şekilde, bir ekosistemi bitirmiştir. Hem de etkisi uzun yıllar sürdüğü için -ülkemiz açısından ele alırsak- özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki vatandaşlarımız kanserle uzun yıllar mücadele etmek zorunda kalmıştır ve ne yazık ki bugün bile bölgede kanser hastalarının sayısı oldukça fazladır. Teknoloji nedeniyle hayatımıza tamamen sağlıklı olarak devam etmemiz zorlaşıyor.
Sağlıklı İletişim İmkânsız Hale Geliyor
Teknolojinin hayatımıza getirdiği kodlamalar, kısaltmalar, anında dönüt alma isteği insanları “anındalık” hissiyle kuşatıyor. Her şeyin “hemen şimdi” olmasını istememize, dolayısıyla sağlıklı düşünmememize neden oluyor. Bu da iletişimi baltalayan bir unsur. Yanlış anlaşılmalar, etkisiz ve verimsiz bir iletişim, hem aile içinde hem de sosyal yaşantımızda sağlıksız bir iletişime neden oluyor.
Teknolojinin doğal olarak hayatımızın bir parçası. Ona uyum sağlarken zorluklarıyla da mücadele etmeli ve bu konuda her zamankinden daha dikkatli ve bilinçli olmalıyız ki hayatımız kolaylaşsın ve sağlıklı bir şekilde devam etsin.